Hoe je met plezier je eigen Leverbitter maakt
Hoe fijn is het om je vitaal te voelen! Onderdeel van je vitaal voelen is goed zorgen voor je lever. De lever en vitaliteit staan in nauwe verbinding met elkaar. Met Leverbitter en Leverschoon van Green Vitality geef je je lever en je spijsvertering een goede ondersteuning**. Handig als voorjaarskuur of in een periode van herstel**.
In de winter wil het lichaam graag warmte en energie vasthouden. Daardoor kunnen de ontgiftende organen, zoals de lever en de nieren, ook een beetje traag worden en stapelen dan afvalstoffen en vetten op. Voorjaarsplanten en kruiden bevatten bitterstoffen en veel vitaminen en mineralen. Deze zorgen er voor dat je spijsvertering en ontgiftende organen worden gestimuleerd**. De natuur geeft zelf al aan welke kruiden en bloemen in het voorjaar goed voor je zijn.
Met een vleugje liefde en aandacht maak je met onze Leverbitter Set, Leverbitter Sterk Set of Leverschoon Set zelf jouw leverbitter. Dat werkt eenvoudig.
De voorbereiding
We noemen onze Leverbitter en Leverschoon een ‘set’ omdat je hierin de producten vindt om zelf dit kruidenmiddel samen te stellen. Met deze set doe je dat eenvoudig op basis van twee producten: een pot rietsuikermelasse en een pot bittere kruidenmix. Wat heb je naast deze set nodig om het te maken?
- Schone glazen pot met schroefdeksel of weckpot van tenminste 500 ml
- Eventueel een mengkom om te roeren
- Houten roerstaaf of -lepel
- Extra lepel/spatel
- Sticker voor etiket
Aan de slag
- Wanneer je alle benodigdheden verzamelt hebt kun je starten met het maken van je Leverbitter (sterk) of Leverschoon. Het samenstellen van dit product kost 10 a 15 minuten. Onder aan het uitgeschreven stappenplan vind je ook een video waarin het maakproces kort wordt weergeven.
- Werk met schoon en droog materiaal. Zorg ervoor dat het materiaal nieuw, of afgewassen en uitgekookt is. Let op dat de pot en het kookgerei volledig droog zijn.
- Maak de rietsuikermelasse open en schenk een deel in je lege pot of mengkom. Verwarm het potje melasse een beetje voor door het potje in een pan met heet water te zetten, zodat het nog makkelijker te schenken is. Er mag geen vocht in komen.
- Voeg met een lepel een deel van de kruiden toe aan de rietsuikermelasse en roer langzaam door met je roerstaaf of -lepel. Herhaal dit totdat de hele pot melasse en hele pot kruiden leeg is.
- Roer 5 minuten door totdat alle kruiden goed vermengd zijn.
- Doe het vanuit je mengkom in je pot. Draai je schroefdeksel op je pot of klik de weckpot dicht. Hoe minder zuurstof bij het product komt hoe beter. Doe dit dus altijd zo goed mogelijk.
- Plak een etiket op je pot met de ten minste houdbaar tot – datum.
- Deze bepaal je door de houdbaarheidsdatum van melasse en kruiden te bekijken en de eerste datum aan te houden.
- Bewaar jouw Leverbitter, Leverbitter Sterk, of Leverschoon op een donkere, koele, droge plek. Bijvoorbeeld in een keuken kast. Het product hoeft niet in de koelkast.
Door het zeer hoge gehalte aan bitterstoffen die ingesloten worden in de rietsuikermelasse, is leverbitter langer houdbaar dan de “ten minste houdbaar tot” datum (mits goed bereid en bewaard). Kijk, ruik en proef.
Hoe gebruik je onze Leverbitter
Leverschoon of Leverbitter (Sterk) kun je langere tijd innemen. Hoe je dat doet is per mens verschillend. Ga dus op zoek naar een dosering die bij jou past of volg een voorschrift van je therapeut. Hieronder vind je een voorbeeld voor een dosering voor 3 à 4 keer per dag:
- ½ theelepel 's morgens. (bij voorkeur op de nuchtere maag)
- ½ theelepel tussen de middag.
- ½ theelepel voor het avondeten en eventueel ook
- ½ theelepel voor het slapen gaan.
Let op: rietsuikermelasse heeft een vergelijkbare glycemische index als gewone suiker en kan je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Gebruik met mate als onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon. Ook is het aan te raden om een therapeut of natuurgeneeskundige te raadplegen bij ziekte of medicijn gebruik en op te letten of er interacties met kruiden of medicijnen zijn.
Wil je meer lezen over de samenstelling van de Leverbitter Set en Leverschoon Set en de bijhorende voordelen? Je leest er meer over in ons blog: Kun je genieten van Leverbitter?
**Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating