Left Terugkeren naar winkel
Besteloverzicht

Je winkelwagen is leeg

Een vitale start

Een vitale start

Het voorjaar is dé tijd voor het reinigen en ontgiften van je lijf

Het voorjaar is een heerlijke tijd waarin het licht weer langzaam toeneemt, de sapstromen van bomen op gang komen en de eerste bloemen en kiemen zich laten zien. Het geeft ons energie om mee te bewegen in een nieuwe cyclus van het jaar.

Wat als je last hebt van moeheid, je niet helemaal fit voelt? Of juist de winter van je af wilt schudden, wilt opschonen om het nieuwe jaar schoon en fris te starten?

Deze tijd is bij uitstek geschikt om je lichaam te reinigen ofwel te ontgiften. Reinigen begint bij veel water en kruidenthee drinken, bewegen en gezond eten. Ontgiften (detoxen) bestaat uit twee fases: het losmaken van de afval- of gifstoffen en vervolgens het uitleiden er van.

Tijdens de wintermaanden vertraagt ons lichaam

Het lichaam wil graag warmte en energie vasthouden. Daardoor kunnen de ontgiftende organen, zoals de lever en de nieren, ook een beetje traag worden en stapelen dan afvalstoffen en vetten op. Voorjaarsplanten en kruiden bevatten bitterstoffen en veel vitaminen en mineralen. Deze zorgen er voor dat je spijsvertering en ontgiftende organen worden gestimuleerd. De natuur geeft zelf al aan welke kruiden en bloemen in het voorjaar goed voor je zijn. Neem bijvoorbeeld:

# soep of thee van de eerste brandneteltopjes
Brandnetels zijn een bron van ijzer, vitamines, mineralen zoals silicium en sporenelementen. Brandnetel werkt als diureticum.

# Bloemblaadjes en het jonge blad van de Paardenbloem in je salade
Paardenbloem is bitter en werkt sterk reinigend op lever, gal, nier en blaas.

# Pesto van Daslook (familie van knoflook)
Daslook helpt je lichaam weer op gang te brengen en op krachten te komen door de (bloed) reinigende eigenschappen en vitamines/mineralen.

Andere lever- en ontgiftings kruiden zijn bijvoorbeeld Mariadistel, Koriander, Geelwortel en Stinkende Gouwe.

In tinctuurvorm zijn deze kruiden heel makkelijk in te nemen en te doseren.

Reiniging en regeneratie

De lever is het belangrijkste ontgiftingsorgaan. Wanneer het lichaam belast is met afval- en gifstoffen, zoals bij een infectie of opstapeling, dan heeft de lever het zwaar en kun je je erg moe voelen. Om te kunnen herstellen heeft de lever vooral behoefte aan bitterstoffen.

Leverbitter en LeverSchoon zijn geconcentreerde, op kleinschalige wijze geproduceerde biologische kruidenpreparaten, en worden gemaakt van biologische rietsuikermelasse en bittere kruiden. Leverbitter bevat vier Ayurvedische leverbitterkruiden: Kalmegh, Neem, Haritaki en Shatavari. Leverbitter heeft twee versies: onze “gewone” Leverbitter en Leverbitter Sterk met twee keer zo veel kruiden. De smaak van leverbitter is zoetig en krachtig bitter. Als je van salmiak houdt, kun je deze smaak zeker waarderen en lekker vinden.

Daarnaast hebben we Leverschoon. Hierin zitten vier Europese kruiden die bekend staan om hun lever reinigende en -ondersteunende werking: Paardenbloem, Mariadistel, Artisjokwortel, Kliswortel. Ook op basis van melasse. In vergelijking met Leverbitter smaakt LeverSchoon wat milder, zoeter.

TIP: Je vindt de leverkruiden ook los in onze winkel om zelf te mengen met een zoetstof, kwark of smoothie.

Wat kunnen bitterstoffen in onze leverbitterproducten voor je doen?

Bitterstoffen zijn heel belangrijk en helaas tegenwoordig veel minder aanwezig in onze voeding dan vroeger. Door het eten of innemen van bitterstoffen worden de bitterreceptoren in de smaakpapillen in je mond geprikkeld. De nervus vagus (hersenzenuw) pikt de prikkeling op en zendt signalen naar verschillende organen. Hierdoor wordt de productie van speeksel, maagsappen, gal, pancreassappen en darmsappen verhoogd. De bitterstoffen activeren ook de lever, gal en alvleesklier waardoor deze beter functioneren. Omdat de bitterstoffen de spijsverteringssappen en darmwerking activeren, ontstaat een optimale darmflora. Deze is de basis voor een goed functionerend immuunsysteem.

Hoe gebruik ik Leverbitter en LeverSchoon?

  • Je kunt uitgaan van de standaarddosering:

½ theelepel 's morgens (bij voorkeur op de nuchtere maag)

½ theelepel begin van de middag

½ theelepel voor het avondeten en eventueel ook ½ theelepel voor het slapen gaan.

Van de gewone leverbitter kun je iets meer nemen, van de sterke iets minder.

  • Je kunt ook zelf zoeken naar de juiste dosering. Let op hoe je lichaam reageert. Soms heeft je lichaam echt behoefte aan bitterstoffen, dan kun je wat meer nemen. Soms voelt het lichaam leverbitter-verzadigd aan en is het goed om af toe een pauze te nemen.

Uitleiden van afvalstoffen

Voor het uitleiden via je darmen kun je Zeoliet, Bentoniet of Chlorella (een zoetwater alg) gebruiken. Wanneer je aan het ontgiften bent raden we dit aan, omdat losgemaakte toxines in de darmen weer worden opgenomen in de bloedbaan, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat en je klachten blijft houden.

Zeoliet is een 100% natuurlijk vulkanisch kleimineraal en heeft het vermogen toxines en afvalstoffen te binden. Zeoliet zorgt voor het ontgiften + ontslakken + uitleiden + ontzuren en reguleren van het lichaam. Daarom is het ook heel goed op zichzelf te gebruiken.

ZeolietMED is een gecertificeerd medisch product en bestaat uit gemalen clinoptiloliet-zeoliet. Premium Zeoliet - ons huismerk - is ultrafijn gemalen zeoliet van hoge zuiverheid.

Bentoniet heeft veel overeenkomsten met Zeoliet. Eén van de verschillen is dat Bentoniet een geleiachtige beschermfilm vormt waardoor de werking 'zachter' is. Het is daarom geschikt als beginfase van de ontgifting met name bij zeer gevoelige mensen.